Kalkoen losse vulling

Wat heb je nodig voor dit heerlijke recept:

1 hele kalkoen op kamertemperatuur
Salie
250 gr zachte boter
3 tenen knoflook
Zout en peper
1 ui
1 citroen
Rozemarijn
Laurier
Aardappelwedges
Paddenstoelen mix
Volg ons

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
  • Dep de kalkoen goed droog van binnen en van buiten.
  • Hak de salie, knoflook en rozemarijn fijn en meng door de boter. Breng dit op smaak met peper en zout en wat sap en rasp van de citroen.
  • Maak voorzichtig het huidje van de kalkoen los door met je vingers te beginnen bij de nek.
  • Zorg ervoor de dat zijkanten wel vast blijven zitten.
    Je kunt nu de boter onder het huidje verdelen. Zorg ervoor dat je de buitenkantjes weer dichtstopt zodat niet alle boter eruit loopt.
  • Stop de laurier en de rest van de citroen in de kalkoen zodat ook vanuit wat smaak vrijkomt.
  • Bak de kalkoen met de borstkant naar beneden. De baktijd ligt aan de grootte van de kalkoen.
  • Houdt voor een niet gevulde kalkoen 40 minuten per kilo aan.
  • Bak ondertussen de aardappeltjes en de paddenstoelen in een pan.
  • Een kwartier voordat de kalkoen klaar is kun je hem omdraaien zodat de borstkant mooi naar boven ligt. Smeer dit nog in met een beetje boter zodat het mooi bruin kleurt. Je kan de oven desgewenst ook wat hoger zetten, bijvoorbeeld op 200 graden.
  • Leg de aardappels en paddenstoelen in de ovenschaal erbij. Zo heb je in een keer alles op tafel!
  • Als de tijd voorbij is check je of je kalkoen gaar is. Dit doe je met een kernthermometer, kerntemperatuur minimaal 72 graden. Heb je geen kernthermometer dan kun je met een sate prikker in het vlees prikken en kijken naar de kleur van het vocht, is dit helder dan is het gaar.
  • Als het vocht nog roze is dan moet de kalkoen nog wat langer.
  • Laat de kalkoen eerst een kwartiertje rusten onder aluminium folie en theedoeken zodat hij wel warm blijft. Dit zorgt ervoor dat het sap er mooi inblijft.

Meer recepten